orlova.jpg

Výstavní síň Orlová

Polní 964
735 14 Orlová-Lutyně

T: +420 596 531 205
E: orlova@muzeumct.cz

Otevírací doba

Po–Pá 8.00–12.00 12.30–16.00
Ne   13.00–17.00

 

 

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Užíváním stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.

Rozumím

Akce

ADVENT

od 18. 11. 2019 do 29. 11. 2019

výtvarná dílna

určeno pro ZŠ

ZNÁME ORLOVOU

od 16. 09. 2019 do 29. 11. 2019

Besedy o městě Orlová.

Pro 3. třídy ZŠ, vstup zdarma.

ZNÁME ORLOVOU II

od 02. 10. 2019 do 20. 12. 2019

Interaktivní beseda.

Pro II. stupeň ZŠ.

VÁNOCE

od 02. 12. 2019 do 20. 12. 2019

výtvarná dílna

určeno pro ZŠ

Výstava Sladké pokušení

 

Vzpomínky na něco dobrého a voňavého z domácí kuchyně má určitě každý z nás. Sladké pokušení je výstava o sladkých pokrmech, převážně pečivu, moučnících a cukroví, které připravovaly naše babičky a maminky.

Pečivo tvoří nedílnou a mnohovýznamovou součást tradiční kultury. Vedle zcela praktického významu pokrmu, připravovaného k mnoha příležitostem, a typických chuťových vlastností mělo také v minulosti neopominutelné funkce magické a zvykoslovné, které ovlivňovaly jeho formu i účel. Žádný z druhů pečiva určitě nedosáhl významu chleba jako základu stravy po celý rok, ale obliba pečiva postupně stoupala. Bylo to dáno dostupností kvalitní mouky, jež byla základní surovinou pro pečení. Význam a původ jednotlivých druhů pečiva sahají hluboko do minulosti. Pokrmy z těsta nebyly vždy každodenní součástí jídelníčku našich předků.

Od konce 19. století můžeme sledovat nárůst jak druhů připravovaných těst, tak výrobků z nich. Souvislost můžeme hledat v proměně vybavení kuchyně a řešení topeniště. Tímto bylo ovlivněno tepelné zpracování potravin. Hospodyňky se měly možnost učit od pro-fesionálních kuchařek, v 19. století se rozšířila obliba kuchařských knih, k nimž patřila zejména vydání Domácí kuchařka Magdalény Dobromily Rettigové a počátkem 20. století pak příručky Marie Sandtnerové. Všeobecně bývá v tuzemských kuchařských knihách ve srovnání se světovou produkcí výrazně obsáhlejší kapitola o sladkých pokrmech. V českých zemích bylo zvykem podávat sladké jídlo jako hlavní chod oběda zcela běžně. Česká kuchyně byla a stále je proslulá svými buchtami, nákypy, ovocnými knedlíky, koláči, záviny, bábovkami, řezy a dalšími.

Po první světové válce vzrůstala obliba cukrářských provozoven. Rozšiřovala se na-bídka polotovarů a přípravků pro snadné pečení. Od druhé poloviny 20. století se rozvíjel potravinářský průmysl, který byl zaměřen také na výrobu hotových a cukrářských výrobků, jež byly určeny široké síti spotřebitelů. Dnes je nabídka veškerého pečiva velice pestrá, se současným oblíbeným trendem „vyrobit si něco sám“ je pečení velkým zájmem a koníčkem mnohých z nás.

Výstava nabízí nejen inspiraci pro domácí pečení a obohacení kulinářského umění o další druhy, ale snaží se podnítit k zamyšlení nad významem sladkých pokrmů v naší kultuře. Zprostředkovává návody na přípravu jednotlivých výrobků a seznamuje s kuchyňským nádobím a náčiním, které bylo pro přípravu a servírování pokrmů rovněž velice důležité.

 

LETÁK