orlova.jpg

Výstavní síň Orlová

Polní 964
735 14 Orlová-Lutyně

T: +420 596 531 205
E: orlova@muzeumct.cz

Otevírací doba

Po–Pá 8.00–12.00 12.30–16.00
Ne   13.00–17.00

 

 

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Užíváním stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.

Rozumím

Akce

ZNÁME ORLOVOU

od 16. 09. 2019 do 29. 11. 2019

Besedy o městě Orlová.

Pro 3. třídy ZŠ, vstup zdarma.

KAM ODLÉTAJÍ PTÁCI NA ZIMU?

01. 10. 2019 | 08:00 - 12:00

Přednáška Mgr. Venduly Zbytovské, pro ZŠ. 

Začátek přednášky v 8.00 a 10.00.

ZNÁME ORLOVOU II

od 02. 10. 2019 do 31. 10. 2019

Interaktivní beseda, pro II. stupeň ZŠ.

Výstava Sladké pokušení

Vzpomínky na něco dobrého a voňavého z domácí kuchyně má určitě každý z nás. Sladké pokušení je výstava o sladkých pokrmech, převážně pečivu, moučnících a cukroví, které připravovaly naše babičky a maminky.

Pečivo tvoří nedílnou a mnohovýznamovou součást tradiční kultury. Vedle zcela praktického významu pokrmu, připravovaného k mnoha příležitostem, a typických chuťových vlastností mělo také v minulosti neopominutelné funkce magické a zvykoslovné, které ovlivňovaly jeho formu i účel. Žádný z druhů pečiva určitě nedosáhl významu chleba jako základu stravy po celý rok, ale obliba pečiva postupně stoupala. Bylo to dáno dostupností kvalitní mouky, jež byla základní surovinou pro pečení. Význam a původ jednotlivých druhů pečiva sahají hluboko do minulosti. Pokrmy z těsta nebyly vždy každodenní součástí jídelníčku našich předků.

Od konce 19. století můžeme sledovat nárůst jak druhů připravovaných těst, tak výrobků z nich. Souvislost můžeme hledat v proměně vybavení kuchyně a řešení topeniště. Tímto bylo ovlivněno tepelné zpracování potravin. Hospodyňky se měly možnost učit od pro-fesionálních kuchařek, v 19. století se rozšířila obliba kuchařských knih, k nimž patřila zejména vydání Domácí kuchařka Magdalény Dobromily Rettigové a počátkem 20. století pak příručky Marie Sandtnerové. Všeobecně bývá v tuzemských kuchařských knihách ve srovnání se světovou produkcí výrazně obsáhlejší kapitola o sladkých pokrmech. V českých zemích bylo zvykem podávat sladké jídlo jako hlavní chod oběda zcela běžně. Česká kuchyně byla a stále je proslulá svými buchtami, nákypy, ovocnými knedlíky, koláči, záviny, bábovkami, řezy a dalšími.

Po první světové válce vzrůstala obliba cukrářských provozoven. Rozšiřovala se na-bídka polotovarů a přípravků pro snadné pečení. Od druhé poloviny 20. století se rozvíjel potravinářský průmysl, který byl zaměřen také na výrobu hotových a cukrářských výrobků, jež byly určeny široké síti spotřebitelů. Dnes je nabídka veškerého pečiva velice pestrá, se současným oblíbeným trendem „vyrobit si něco sám“ je pečení velkým zájmem a koníčkem mnohých z nás.

Výstava nabízí nejen inspiraci pro domácí pečení a obohacení kulinářského umění o další druhy, ale snaží se podnítit k zamyšlení nad významem sladkých pokrmů v naší kultuře. Zprostředkovává návody na přípravu jednotlivých výrobků a seznamuje s kuchyňským nádobím a náčiním, které bylo pro přípravu a servírování pokrmů rovněž velice důležité.

LETÁK